Holmegaard Glasværks Boldklub (HGB, Holmegaard GB)

HGB er en dansk fodboldklub beliggende i byen Fensmark, 6 kilometer nordøst for Næstved. Fodboldklubben nyder en stor medlemsopbakning i byen, der bl.a. udmønter sig i en stor ungdomsafdeling.

Klubbens bedste mandskaber afvikler deres hjemmebanekampe på Fensmark Gl. Stadion midt i byen.

1. holdet spiller i 2011/12 i Serie 2 og 2. holdet i serie 4 under DBU Sjælland som man er medlem af, og der igennem medlem af Dansk Boldspils Union (DBU).

Klubbens historie

Holmegaard Glasværks Boldklub blev stiftet den 6. april 1904, hvilket gør den til en af Danmarks ældste “rene” fodboldklubber.
Stiftelsen skete på initiativ af lærer Jørgensen, der var tilknyttet Holmegaard Glasværks egen skole.
I årene efter klubbens stiftelse var en tæt tilknytning til glasværket, idet medlemmerne især blev hentet blandt værkets glasmagere.
Fensmark var på denne tid skarpt opdelt imellem selve Fensmark by og det lokale samfund omkring glasværket, hvilket forklarer den stærke tilknytning til glasværket.

I 1906 blev det tilladt glasværkets lærlinge at deltage på klubbens hold, efter at et hold lærlinge to gange havde slået klubbens bedste mandskab.

Først i 1910 valgte klubbens bestyrelse, at fjerne adgangskravene og åbne fodboldklubben op for alle interesserede.

Fensmark Gl. Stadion

Klubben har hjemmebane på Fensmark Gl. Stadion, hvor klubben har spillet sine hjemmekampe her siden anlægget stod færdigt i 1947.
Stadionet er beliggende lige bag Holmegaardsskolen.

I 2006 opførtes der en ny tribune med ca. 120 siddepladser til afløsning af den gamle. Fensmark Gl. Stadion er efter serie-standard altid meget velbesøgt og især lokalopgør mod rivaler som Toksværd, HG og Næstved er tilløbsstykker.
I Sjællandske i juni 2006 antog avisen, at mellem 200 og 300 mennesker var mødt op til et opgør mod Toksværd.
Udover opvisningsbanen består anlægget ved klubhuset, af en 11 mands træningsbane og en grusbane.

Klubbens ungdomshold holder til på anlægget ved Holmegaard Hallen.

Klubbens klubhus er med sin hyggelige indretning, gode stemning med nye og gamle minder det absolutte hjerte i Klubben. Frivillige stillede materialer til rådighed og det har været benyttet af klubbens medlemmer i alle aldre siden det stod færdigt i 1959.

Holmegaard Glasværks Boldklub